Pieczone falafele

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki „Gotowane na parze” Bonduelle
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g płatków kukurydzianych
  • Natka pietruszki (1/4 pęczka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przypraw: chili, cynamon, kardamon, kmin rzymski, kumin, słodka papryka, imbir,
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki zimnej wody

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Pieczone falafele - Krok 1

Łączymy odsączoną z zalewy ciecierzycę, z kawałkami cebuli, posiekanym czosnkiem, przyprawami, sodą, płatkami kukurydzianymi i wodą.

2.

Pieczone falafele - Krok 2

Całość miksujemy malakserem na zwartą masę.

3.

Pieczone falafele - Krok 3

Lepimy z masy 16 kulek, delikatnie je spłaszczamy i umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem.

4.

Pieczone falafele - Krok 4

Falafele pieczemy w 200 stopniach przed 15 minut, serwujemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Pieczone falafele - Krok 5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.