Ziołowe placuszki z kukurydzą i groszkiem

Składniki

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 cebule dymki wraz ze szczypiorem
  • 3-4 gałązki natki pietruszki
  • pół papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej z groszkiem Bonduelle
  • do smażenia: olej
  • do podania: ulubiony sos

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_6719

Cebulki, szczypior i natkę pietruszki drobno siekamy. Chili pozbawiamy pestek, drobno kroimy. Czosnek obieramy, siekamy bardzo drobno.

2.

DSC_6724

W misce przy pomocy trzepaczki łączymy mąkę pszenną, mleko, sól, pieprz, proszek do pieczenia oraz jajko.

3.

DSC_6733

Do ciasta na placuszki dodajemy posiekane składniki oraz kukurydzę z groszkiem Bonduelle. Mieszamy.

4.

DSC_6746

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta na dno patelni, formując placuszki.

5.

DSC_6750

Smażymy je z obu stron do zrumienienia.

6.

DSC_6756

Gotowe placuszki odkładamy na papierowy ręcznik.

7.

DSC_6758

Ziołowe placuszki z kukurydzą i groszkiem podajemy z dodatkiem ulubionego sosu.

Smacznego!

DSC_6784

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.