Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 2 duże bakłażany
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g koziego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • Świeżo zmielony pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Bakłażany przeciąć wzdłuż, miąższ naciąć w kostki, natłuścić oliwą z oliwek i oprószyć solą, ułożyć na papierze do pieczenia i wsadzić do piekarnika na 15-20 minut.

2.

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Krok 2

Następnie łyżką wydrążyć miąższ.

3.

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Krok 3

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Dodać miąższ bakłażana, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, chwilę dusić. Dodać soczewicę i wszystko razem podsmażać ok. 5 minut.

4.

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem - Krok 4

Do wydrążonego bakłażana wyłożyć nadzienie, obłożyć kawałkami koziego sera i piec pod folią aluminiową kolejne 10-15 minut.

Smacznego!

Bakłażan faszerowany soczewicą i kozim serem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.