Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle 425 ml
  • 500 g parzonej białej kiełbasy
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 350 g czerwonej papryki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 cebulki dymki
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • Garść świeżej kolendry
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą - Krok 1

Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z główką czosnku. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 minut. W połowie czasu pieczenia odwracamy paprykę. Gdy skórka ściemnieje, wyjmujemy z piekarnika, zawijamy w folię aluminiową na 5-10 minut, a następnie obieramy i usuwamy gniazda nasienne.

2.

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą - Krok 2

Na niewielkiej ilości oliwy szklimy posiekaną białą część dymki. Gdy zmięknie, dodajemy posiekaną pieczoną paprykę i lekko rozgnieciony lub posiekany pieczony czosnek. Podsmażamy razem 2-3 minuty, zalewamy passatą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodajemy 1 szklanki wody lub bulionu.

3.

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą - Krok 3

Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodką oraz ostrą paprykę i oregano. Doprawiamy sos do smaku i gotujemy 5 minut.

4.

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą - Krok 4

Sos przelewamy do szerokiego naczynia żaroodpornego i dodajemy kukurydzę z czerwoną fasolą.

5.

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą - Krok 5

Do sosu przekładamy białą kiełbasę i zapiekamy przez około 15-20 minut w 180°C. Przed podaniem posypujemy posiekaną dymką i kolendrą.

Smacznego!

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.