Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki

Składniki

  • 1 puszka Groszku Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 250 g filetu z łososia
  • 200 g ugotowanego brązowego ryżu
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 30 ml oleju
  • 20 ml jasnego sosu sojowego
  • 20 ml słodko-ostrego sosu chili
  • 20 ml soku z cytryny
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 dymka
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki - Krok 1

Sos chili mieszamy z połową oleju, sokiem z cytryny, sosem sojowym, startym imbirem i pieprzem.

2.

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki - Krok 2

Z łososia odcinamy skórę. Smarujemy rybę przygotowanym sosem.

3.

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki - Krok 3

Smażymy rybę z obu stron na rozgrzanej patelni.

4.

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki - Krok 4

Na czystej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Podsmażamy ryż z posiekaną dymką. Na koniec dodajemy szpinak i groszek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do pojemnika na lunch razem z łososiem.

Smacznego!

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.