Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy

Składniki

Farsz:

Bułeczki:

  • 1 jajko
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Czarny sezam

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą marchewkę i po kilku minutach osączoną soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 2

Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.

3.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 3

Następnie wyrośnięte drożdże dodajemy do miski z mąką i solą. Dodajemy jajko i oliwę. Składniki mieszamy łyżką, aż się połączą, następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby nie kleiło się do rąk. Formujemy kulę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 4

Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym układamy łyżkę farszu z soczewicy. Zlepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki.

5.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 5

Bułeczki układamy (zlepieniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na około 5 minut.

6.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 6

Bułeczki pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.