Bułki szpinakowe

Składniki

  • 100 g mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle
  • 350 g mąki
  • 10 g suszonych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajo
  • Sezam lub inne ziarna do posypania bułek

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Bułki szpinakowe - Krok 1

Szpinak rozmrozić, zmiksować z mlekiem na gładką masę.

2.

Bułki szpinakowe - Krok 2

Mleko szpinakowe lekko podgrzać (nie może być gorące). Dodać drożdże i cukier, rozmieszać.

3.

Bułki szpinakowe - Krok 3

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać mleko z drożdżami.

4.

Bułki szpinakowe - Krok 4

Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

5.

Bułki szpinakowe - Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je krótko wyrobić. Podzielić na 8-10 porcji. Z każdej porcji uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

6.

Bułki szpinakowe - Krok 6

Wierzchy wyrośniętych bułek posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190°C.

Smacznego!

Bułki szpinakowe

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.