Burgery z kurczaka z kukurydzą

Burgery, to świetny pomysł na obiad. Jest szybki, pyszny, a do tego bardzo łatwy w wykonaniu. Do zrobienia tego dania wystarczy zaledwie kilka składników, ale ja zamiast wołowiny zdecydowałam się na znacznie lżejszą wersję potrawy z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Kto wie, może i Wam taka wersja przypadnie do gustu?

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka (łącznie około 350 g)
  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • pół małego pęczka natki pietruszki
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 żółtko
  • bułka tarta do zagęszczenia masy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • do podania: bułki, warzywa, ulubiony sos

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Natkę pietruszki i obrany czosnek drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.

2.

Mięso mielimy w maszynce i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego posiekaną natkę, czosnek, cebulę, suszoną bazylię, paprykę w proszku i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę wyrabiamy dłonią, dodając w razie potrzeby niewielką ilość bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt luźna.

3.

Do wyrobionej masy mięsnej dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i dokładnie mieszamy. Dłonie zwilżamy zimną wodą, formujemy 3 duże kotlety i odkładamy je na talerz.

4.

Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety smażymy przez około 4-5 minut z każdej strony. Następnie patelnię przykrywamy pokrywką i krótko smażymy, aż kotlety przestaną być surowe w środku.

Smacznego!

Burgery podajemy z ulubiony dodatkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.