California rolls z kukurydzą i tuńczykiem

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 1

Ryż płuczemy dokładnie na sicie, a następnie zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do namoczenia na 30 minut.

2.

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 2

Namoczony ryż ponownie płuczemy. Zalewamy szklanką wody i gotujemy 12 minut. Cukier mieszamy z octem i dodajemy do gorącego ryżu. Doprawiamy lekko solą i mieszamy. Studzimy.

3.

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 3

Na suchej patelni prażymy sezam. Ogórki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Na płat nori wykładamy ryż zwilżonymi dłońmi. Posypujemy sezamem i lekko dociskamy.

4.

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 4

Odwracamy płat nori w taki sposób, aby ryż był na spodzie. Na brzegu układamy ogórki, niewielką ilość drobno posiekanej dymki, odsączoną kukurydzę i tuńczyka.

5.

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem - Krok 5

Zwijamy ściśle rolkę i schładzamy. Kroimy ostrym nożem.

Smacznego!

California rolls z kukurydzą i tuńczykiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.