Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli

Składniki

  • 1 puszka Meksykańskiego chili sin carne Bonduelle 425 ml
  • 3-4 duże tortille
  • 3 pomidory
  • 1-2 papryczki chili (zależnie od preferowanej ostrości)
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 3/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3-4 gałązki oregano lub 1 łyżeczka suszonego
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia

Dodatkowo do podania (opcjonalnie):

  • Awokado
  • Śmietana
  • Listki kolendry

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 1

Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Chili posiekać.

2.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 2

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić cebulę razem z chili. Dorzucić mięso i czosnek. Smażyć razem około 7 minut.

3.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 3

Dodać pomidory i puszkę meksykańskiego chili. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować kolejne 5 minut.

4.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 4

Doprawić do smaku przyprawami. Dodać listki oregano. Odstawić na bok.

5.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 5

Z tortilli wykrawać kółka o średnicy 10-11 cm. Wyłożyć nimi formę do muffinek.

6.

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli - Krok 6

Farsz nałożyć do przygotowanych tortilli. Zapiekać 10-15 minut w 180°C.

Smacznego!

Chili con carne zapiekane w miseczkach z tortilli

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.