Chili z indykiem i kukurydzą

Składniki

  • 350 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczki chili
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • 2 puszki pomidorów bez skóry, posiekanych, wraz z sokiem (łącznie 800 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kumin)
  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • do podania: ugotowany ryż lub placki tortilla

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_7640

Cebulę obieramy, kroimy w niewielką kostkę. Obrany czosnek drobno siekamy. Natkę pietruszki drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Pozbawioną pestek papryczkę chili drobno siekamy.

2.

DSC_7646

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3-4 minuty.

3.

DSC_7651

Dodajemy mielone mięso z indyka, smażymy przez około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

4.

DSC_7666

Na patelnię dodajemy paprykę, pomidory, mielony kmin rzymski oraz suszone oregano. Jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy, dodajcie na tym etapie sproszkowane chili lub cayenne.

5.

DSC_7675

Zawartość patelni mieszamy, dolewamy niewielką ilość wody. Patelnię przykrywamy pokrywką, gotujemy chili na małym ogniu przez około 15 minut.

6.

DSC_7683

Pod koniec dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy z czerwoną fasolą. Sos doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Mieszamy i podgrzewamy przez około 2-3 minuty.

7.

DSC_7701

Chili z indykiem i kukurydzą nakładamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu lub placków tortilla.

Smacznego!

DSC_7689

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.