Chińskie pierożki

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 ml letniej wody
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki curry
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 1 opakowanie Mieszanki warzywnej chińskiej Bonduelle
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Do smażenia:

  • 100 ml wody
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Na patelni podsmażamy posiekany czosnek, chilli i imbir. Po minucie dodajemy mieszankę warzywną chińską, zwiększamy ogień i smażymy ok. 8 minut. Dodajemy curry, sos sojowy, sól. Podsmażamy jeszcze 2 minuty. Farsz studzimy.

2.

Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, olej sezamowy. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne.

3.

Oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na cienko. Wykrawamy kółka o średnicy 8 cm, na środku każdego kółka kładziemy łyżkę farszu, zbieramy brzegi ciasta ku środkowi i łączymy, tworząc sakiewkę.

4.

Pierożki podsmażamy przez minutę na oleju sezamowym. Następnie wlewamy wodę i przykrywamy patelnię na 4 minuty. Po tym czasie serwujemy pierożki posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.