Chowder z kukurydzą i krewetkami

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 250 g obranych krewetek
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 por
  • 1 papryka
  • 200 g dorsza (lub innej białej ryby)
  • 0,75 l bulionu warzywnego lub rybnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
  • Sok z połowy cytryny
  • Koperek
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Chowder z kukurydzą i krewetkami - Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, por i seler naciowy w plasterki.

2.

Chowder z kukurydzą i krewetkami - Krok 2

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Szklimy por. Dodajemy ziemniaki i seler naciowy.

3.

Chowder z kukurydzą i krewetkami - Krok 3

Do garnka wlewamy bulion. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki zaczną robić się miękkie.

4.

Chowder z kukurydzą i krewetkami - Krok 4

Wlewamy mleko. Dodajemy kukurydzę i paprykę. Gotujemy 5 minut.

5.

Chowder z kukurydzą i krewetkami - Krok 5

Dodajemy śmietanę oraz pokrojonego na kawałki dorsza. Gotujemy 5 minut. Następnie wrzucamy krewetki i trzymamy na ogniu przez ostatnie 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać płaską łyżeczkę kurkumy dla koloru.

Smacznego!

Chowder z kukurydzą i krewetkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.