Ciasto marchewkowe z morelami

Składniki

  • 1 puszka Młodej marchewki ekstradrobnej Bonduelle 425ml
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 ml topionego masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczku mieloengo imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 morele

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

b

Jajka ubijamy z cukrem na kogel mogel, następnie cały czas ucierając wlewamy stopniowo topione masło.

2.

c

Marchewkę odsączamy z zalewy i miksujemy na mus.

3.

d

Dodajemy do ciasta razem z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Całość krótko mieszamy do połączenia składników.

4.

e

Smacznego!

f

Okrągłą formę (średnica 26 cm) wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy morelami (połówkami lub ćwiartkami). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, ciasto pieczemy 50 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu studzimy.

Smacznego!

i

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.