Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Składniki

  • 2 okrągłe cukinie
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oleju
  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego
  • kilka gałązek natki pietruszki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_9296

Czosnek i kapary drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oleju, siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę.

2.

DSC_9302

Odcinamy „czapeczki” od cukini. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ. Miąższ z jednej cukini drobno siekamy.

3.

DSC_9298

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, pomidory i kapary. Smażymy przez 3-4 minuty.

4.

DSC_9304

Dodajemy posiekany miąższ z cukinii, smażymy przez 3 minuty.

5.

DSC_9306

Na patelnię dodajemy mięso mielone, oregano. Przesmażamy przez 5 minuty. Wsypujemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i lekko studzimy. Następnie do farszu dodajemy ¾ startego na tarce.

6.

DSC_9308

Cukinie nadziewamy farszem z mięsa mielonego, układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy „czapeczkami”. Pieczemy przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec pieczenia zdejmujemy „czapeczki”, cukinie posypujemy pozostałym serem i krótko zapiekamy.

Smacznego!

DSC_9332

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.