Curry z ciecierzycą i batatami

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 2 średnie bataty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 200 g ryżu basmati
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • Garść pietruszki
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Curry z ciecierzycą i batatami - Krok 1

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Papryczkę i czosnek posiekać, dodać do cebuli, krótko dusić.

2.

Curry z ciecierzycą i batatami - Krok 2

Dodać słodką paprykę w proszku, curry i garam masala. Podsmażać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć.

3.

Curry z ciecierzycą i batatami - Krok 3

Dodać pokrojone w niedużą kostkę bataty, zalać mlekiem kokosowym i gotować na dużym ogniu ok. 10-15 minut, aż bataty będą już nieco miękkie.

4.

Curry z ciecierzycą i batatami - Krok 4

Dodać ciecierzycę, gotować jeszcze 5 minut.

5.

Curry z ciecierzycą i batatami - Krok 5

Potrawę posypać posiekaną pietruszką. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

Curry z ciecierzycą i batatami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.