Curry z soczewicą i kurczakiem

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy Gotowane Na Parze Bonduelle 425ml
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 biała cebula
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • świeża kolendra
  • 2 limonki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

SM0_2002

Piersi z kurczaka oczyszczamy z kostek i tłuszczu. Kroimy na małe kawałki.


2.

W moździerzu zgniatamy i mielimy ziarna kolendry.

3.

SM0_2003

Kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir (bez skórki), czerwoną pastę curry, sos sojowy, zmieloną kolendrę, kurkumę, cynamon, chilli i 2 łyżki oleju rzepakowego. Solimy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

4.

SM0_2008

Cebulę obieramy ze skórki i szatkujemy.


5.

Rozgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni i dodajemy cebulę. Smażymy aż się zeszkli.

6.

SM0_2009

Dodajemy kurczaka i smażymy około 5 minut.

7.

SM0_2011

Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy aż kurczak dojdzie w środku (około 10-15 minut). Sprawdzamy przekrawając kawałek. Dodajemy soczewicę i dusimy jeszcze 2 minuty.

8.

SM0_2022

Podajemy z poszatkowaną kolendrą, skropione limonką.

Smacznego!

SM0_2048

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.