Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 400 g świeżej cykorii
  • 300 ml mleka
  • 50 g tartego sera grana padano
  • 25 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ łyżeczki płatków chili
  • 1 liść laurowy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta cukru
  • Sól, biały pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 1

Cykorię kroimy na pół i układamy na dnie garnka. Oprószamy solą i cukrem i wlewamy niewielką ilość wody – tyle, aby cykoria była w połowa zanurzona. Gotujemy pod przykryciem 10-12 minut na niewielkim ogniu. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia. Zostawiamy 1-2 minuty pod przykryciem, a następnie dokładnie osączamy z wody.

2.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 2

W niewielkim garnku roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy, podsmażając chwilę. Nie rumienimy.

3.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 3

Do gorącej zasmażki wlewamy stopniowo zimne mleko, mieszając rózgą, aby nie utworzyły się grudki. Doprawiamy gałką, białym pieprzem i lekko solą. Dodajemy liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając.

4.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 4

Sos beszamelowy zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser i płatki chili. Mieszamy, aż ser się roztopi.

5.

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą - Krok 5

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy kilka łyżek sosu i posypujemy połową kukurydzy. Układamy połówki cykorii i zalewamy pozostałym beszamelem. Posypujemy kukurydzą i zapiekamy około 20 minut w 180°C.

Smacznego!

Cykoria zapiekana pod beszamelem z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.