Domowa pizza z kukurydzą i czerwoną fasolą

Margarrita, prosciuto, czy diabolo to bardzo dobrze znane nam odmiany pizzy. Kukurydza oraz czerwona fasola i cheddar nie są standardowymi dodatkami do tego włoskiego dania, jednak zaręczam, że smak jest równe wyśmienity. Wyrazisty cheddar nada potrawie niecodzienny smak, a fasola i kukurydza wspaniały kolor.

Składniki

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli i cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Składniki na ciasto mieszamy do momentu uzyskania jędrnego ciasta. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1,5 godziny.


2.

Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego okrągły placek i układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Placek nakłuwamy widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i nacieramy ząbkiem czosnku. Pieczemy około 5 minut w temperaturze 150 stopni.


3.

Następnie układamy na nim warzywa i ser i pieczemy kolejne 15 minut.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.