Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą

Składniki

  • 1/2 puszki Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 1 mała dynia hokkaido (700-1000 g)
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cebuli
  • 50 g okruchów chleba (lub panko)
  • 125 ml gęstej passaty ziołowej
  • 50 ml oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Papryczka chili (ilość wg uznania)
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 1

Dynię kroimy na pół. Wydrążamy nasiona i oczyszczamy je z błon.

2.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 2

Pestki dyni obtaczamy w oliwie, oprószamy solą. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej pergaminem i smarujemy oliwą (skórkę także smarujemy). Pieczemy przekrojoną częścią do dołu przez 20-30 minut w 180ºC. Równocześnie z dynią wstawiamy doprawione pestki w drugim naczyniu.

3.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 3

Do mielonego mięsa dodajemy osączoną kukurydzę, passatę, drobno posiekany czosnek i chili, pokruszony chleb, cukier i posiekaną drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

4.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 4

Upieczone połówki dyni odwracamy i wypełniamy farszem mięsnym. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-30 minut.

5.

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą - Krok 5

Upieczone dynie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy uprażonymi pestkami.

Smacznego!

Dynia hokkaido faszerowana mielonym mięsem z kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.