Fajitas z kurczakiem i kukurydzą

Składniki

  • 4 pszenne tortille
  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle 425 ml
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kwaśna śmietana do podania

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

dsc_0569

Mięso kroimy w podłużne kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem. Dodajemy sok z cytryny, kmin rzymski, oregano i chili. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania na 30 minut.

2.

dsc_0571

Oczyszczone papryki kroimy w podłużne paski. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy.

3.

dsc_0573

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron, aż włókna na mięsie się zamkną.

4.

dsc_0579

Dodajemy paprykę, cebulę i czosnek. Smażymy przez około 7 minut, aż papryka delikatnie zmięknie, a mięso będzie usmażone.

5.

dsc_0587

Dokładamy natkę pietruszki i kukurydzę złocistą z czerwoną fasolą Bonduelle. Podgrzewamy przez kolejną minutę.

6.

dsc_0604

Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Kładziemy je na desce. Na środku tortilli nakładamy porcję fajity i zawijamy ją. Fajitas z kurczaka podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Smacznego!

dsc_0611

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.