Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 bułki pełnoziarniste
  • 1 mała biała cebula
  • 1/2 papryczki chili
  • 200 g czerwonej cebuli
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu ostrego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Garść pietruszki
  • Kilka liści sałaty
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 1

Ciecierzycę osączyć z zalewy, przepłukać i rozłożyć na kilka minut do przeschnięcia na ręczniku. Cebulę, czosnek i chili wrzucić do malaksera, zmielić drobno, następnie dodać ciecierzycę, pietruszkę, mąkę i przyprawy. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę formować naoliwionymi dłońmi w duże kotlety (z tych proporcji powinny wyjść 2-3 szt.). Obtoczyć w sezamie, następnie smażyć na oleju, aż będą złote.

2.

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 2

Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na roztopione masło, posypać cukrem, dusić kilka minut, aż cebula puści sok. Dodać ocet i miód, dusić, co jakiś czas mieszając, aż cebula zmięknie i się skarmelizuje. Przyprawić solą i pieprzem.

3.

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 3

Ketchup wymieszać z majonezem i octem na sos.

4.

Falafel burger z konfiturą z czerwonej cebuli - Krok 4

Bułki przekroić, podpiec w piekarniku, aż będą chrupiące. Na dolną część nałożyć trochę sosu, potem sałatę, na to falafel, a następnie konfiturę. Przykryć górną częścią bułki.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.