Flan z zielonego groszku z grzybami

Składniki

  • 300 g mrożonego Groszku zielonego „Już Przygotowane Na Parze” Bonduelle
  • 3 duże jajka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 300 g mieszanych grzybów – boczniaki, podgrzybki, drobne pieczarki, shiitake, shimeji itp.
  • 100 g cebuli
  • 80 g masła
  • 15 g tartego parmezanu
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 80 ml mleka
  • 30 ml soku z cytryny
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • Gałązka rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 1

Mrożony groszek wsypujemy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty. Odcedzamy i jeszcze gorący przekładamy do dzbanka blendera. Dodajemy mleko, 40 g masła i miksujemy na gładki mus.

2.

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 2

Mus groszkowy przecieramy przez gęste sito.

3.

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 3

Następnie dodajemy jajka i śmietankę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

4.

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 4

Przelewamy do nasmarowanych masłem kokilek i ustawiamy na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165oC. Na dno blachy wlewamy wrzącą wodę do połowy wysokości kokilek. Pieczemy przez około 20-25 minut, aż mus się zetnie. Schładzamy.

5.

Flan z zielonego groszku z grzybami - Krok 5

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Dodajemy grzyby, zmiażdżony czosnek i rozmaryn. Smażymy na złoty kolor, nie mieszając zbyt często, by grzyby nie puściły wody. Na koniec dodajemy starty drobno parmezan, resztę masła i skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Grzyby podajemy z groszkowym flanem.

Smacznego!

Flan z zielonego groszku z grzybami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.