Focaccia z cieciorką i tymiankiem

Focaccia to potrawa doskonale znana wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą Focaccia – od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta do wersji pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zapraszam Was dzisiaj na to wspaniałe pieczywo rodem ze słonecznej Italii. Tymianek nada wspaniałego, ziołowego smaku i aromatu.

Składniki

Ciasto:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • szczypta soli i cukru

Dodatki:

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Mieszamy składniki na ciasto do momentu uzyskania jędrnego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1,5 godziny.


2.

Kiedy ciasto wyrośnie, formujemy z niego okrągły placek i układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Placek nakłuwamy widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i nacieramy ząbkiem czosnku.


3.

Pieczemy około 5 minut w temperaturze 150 stopni.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie cieciorkę i pieczemy kolejne 10 minut.


4.

Przed podaniem posypujemy focaccię świeżym tymiankiem i czarnymi oliwkami.

Smacznego!

Focaccia z cieciorką i świeżym tymiankiem1

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.