Frittata z fasolą flażoletką i serem feta

Frittata to potrawa prosto ze słonecznej Italii i jest właściwie odmianą omletu. Czym więc różni się od naszego dania? Tym, że frittatę zapiekamy w piekarniku podsmażając ją najpierw lekko na patelni. Dzisiaj zrobiłam wariant z suszonymi pomidorami i serem feta. Spróbujcie koniecznie takiej wersji omletu i dajcie znać czy Wam smakowała!

Składniki

  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 puszka Fasoli flażoletki Bonduelle
  • pół czerwonej cebuli
  • szczypior z 1 cebulki dymki
  • 25 g sera feta
  • 2-3 suszone pomidory z zalewy w oliwie
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • do podania: świeże pieczywo

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Ser feta kruszymy w mniejsze kawałki lub kroimy nożem w kostkę. Natkę pietruszki i szczypior drobno siekamy. Pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

2.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem przy pomocy trzepaczki, miksera lub widelca. Dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, natkę pietruszki oraz szczypior. Mieszamy.

3.

Na patelni, którą można później włożyć do piekarnika, rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy przez około 5 minut, aż zrobi się miękka. Dodajemy posiekane suszone pomidory, krótko je przesmażamy.

4.

Na patelnię wsypujemy pół puszki opłukanej i odsączonej fasoli flażoletki, ser feta, wlewamy masę jajeczną. Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty.

5.

Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy frittatę dalej przez około 5  minut lub dłużej, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

Smacznego!

Frittatę z fasolą flażoletką i fetą podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.