Galaretka z kurczaka, kukurydzy i groszku

Składniki

  • 2 całe udka z kurczaka
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425ml
  • kilka ziaren angielskiego ziela oraz pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 20 g żelatyny
  • ew.

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Udka dokładnie myjemy. Warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę opiekamy na palniku. Wrzucamy udka, pokrojone warzywa i przyprawy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do uzyskania klarownego rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.


2.

Mięso kroimy na małe kawałki (bez skóry). Drobno siekamy czosnek i natkę pietruszki.


3.

Odlewamy ok. pół szklanki rosołu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy na chwilę do napęcznienia.


4.

Resztę rosołu powoli podgrzewamy, dodajemy gotową żelatynę, ciągle mieszając. Chwilę podgrzewamy, starając się nie dopuścić do zagotowania.

5.

2

Na dno miseczek układamy po łyżce kukurydzy z groszkiem.

6.

3

Następnie kawałki kurczaka. Posypujemy czosnek i natką. Zalewamy wywarem.

7.

4

Odstawiamy do ostygnięcia a następnie wkładamy do lodówki, aby galareta stężała. Gotową galaretę podajemy z octem lub cytryną.

Smacznego!

5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.