Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką

Składniki

  • 1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle 400 ml
  • 250 g pieczarek portobello (3 sztuki)
  • 120 g rzodkiewek
  • 75 g czerwonej cebuli
  • 70 ml oliwy EV
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 20 g masła
  • 20 g musztardy pełnoziarnistej
  • 10 g płynnego miodu
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 1

Musztardę, miód oraz 50 ml oliwy mieszamy energicznie w niewielkim słoiczku. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy.

2.

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 2

Za pomocą łyżeczki usuwamy trzonki i blaszki z pieczarek. Tak przygotowane kapelusze skrapiamy pozostałą oliwą, do każdego wkładamy po małym kawałku masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez 10 minut.

3.

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 3

Przygotowujemy sałatkę. Mieszamy w misce umyty i osuszony szpinak, połowę osączonego z zalewy groszku, rzodkiewki pokrojone w ćwiartki oraz piórka czerwonej cebuli. Skrapiamy przygotowanym dressingiem.

4.

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką - Krok 4

Do podpieczonych pieczarek wbijamy po jednym jajku i wstawiamy ponownie do piekarnika. Zapiekamy do ścięcia się białka, około 5-8 minut. Przed podaniem posypujemy groszkiem i poszarpanym koperkiem oraz skrapiamy całość lekko dressingiem. Podajemy z sałatką.

Smacznego!

Grzyby portobello z jajkiem i groszkiem z wiosenną sałatką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.