Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką

Składniki

  • 1 puszka cieciorki „Ugotowane na parze” 425ml
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średniej wielkości buraki
  • Sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki tahiny
  • 3 łyżeczki zataru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 1

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy buraki przez 45 minut – 1 godzinę, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, odwijamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2.

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 2

Otwieramy puszkę z cieciorką i przekładamy 1/3 zawartości do miseczki. Mieszamy z 1 łyżeczką oleju, 1 łyżeczką zataru, szczyptą soli, pieprzem i połową łyżeczki chili. Orzechy drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wysypujemy cieciorkę z przyprawami i smażymy około 5 minut, aż zacznie brązowieć. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Ściągamy patelnię z palnika.

3.

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 3

Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce buraki, pozostałą ciecierzycę, tahinę, kumin, sok z cytryny i łyżeczkę soli. Zawartość miski dokładnie miksujemy ręcznym blenderem.

4.

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką - Krok 4

Podajemy hummus posypany podsmażoną ciecierzycą w przyprawach. Posypujemy pozostałym zatarem i ewentualnie posiekaną natką pietruszki .

Smacznego!

Hummus z buraków z chrupiącą cieciorką

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.