Hummus bazyliowy

Hummus przywędrował do nas prosto z Bliskiego Wschodu. Obecnie cieszy się coraz większą popularnością jako pożywne śniadanie albo smaczna, zimna przekąska. Tajemnica pysznego hummusu leży w dobrych składnikach, a szczególnie w paście tahini i ciecierzycy, w końcu to one nadają potrawie charakterystycznego smaku i konsystencji.

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki Gotowane Na parze Bonduelle
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżych listków bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini
  • sól do smaku
  • oliwa do skropienia hummusu

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Cieciorkę, sok z cytryny, pastę tahini, posiekany czosnek i listki bazylii umieszczamy w pojemniku do miksowania.


2.

Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i miksujemy do powstania gładkiej masy. Jeśli hummus będzie zbyt gęsty, dodajemy stopniowo więcej wody. Pod koniec hummus doprawiamy solą do smaku.

3.

Hummus przekładamy do miseczki, wierzch kropimy oliwą, ozdabiamy listkami bazylii i kilkoma ziarenkami ciecierzycy.

Smacznego!

Podajemy z dodatkiem surowych warzyw lub/i pieczywa.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.