Indyjski krem z soczewicy

Składniki

  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka gęstej passaty pomidorowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka Soczewicy Ugotowanej Na Parze Bonduelle 425ml
  • 1/2 limonki
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC08913b

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli.

2.

DSC08944

Do cebuli dodać przyprawy: curry i garam masala. Podsmażać chwilę, cały czas mieszając, aż zaczną intensywnie pachnieć.

3.

DSC08956

Do garnka wlać passatę i 3/4 puszki mleka kokosowego. Przyprawić odrobiną soli. Chwilę gotować, następnie dodać soczewicę prosto z puszki (nie trzeba jej płukać). Gotować kolejne 5 minut.

4.

DSC08971

Dodać sok z 1/2 niedużej limonki, wszystko razem zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu.

Smacznego!

DSC08999b

Podawać ozdobioną kleksami pozostałego mleka kokosowego.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.