Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką

Składniki

  • Pół puszki (140 g) Kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle
  • 2 jajka
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 1 łyżka miękkiego koziego sera
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.


2.

Rozgrzewamy przecier pomidorowy w garnuszku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Dodajemy cukier, ocet, oregano, kozi ser i pieprz Cayenne. Solimy i pieprzymy do smaku.

3.

Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką - Krok 1

Umieszczamy przecier w dwóch kokilkach. Układamy na nim warstwę kukurydzy z fasolką i uklepujemy w sosie.

4.

Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką - Krok 2

Na wierzch wbijamy jajko i posypujemy startym parmezanem.

5.

Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką - Krok 4

Wkładamy do piekarnika na 15 minut, a jeśli nie lubimy płynnego jajka, to na około 20 minut. Jemy na ciepło.

Smacznego!

Jajka w kokilkach z kukurydzą i fasolką - Krok 3

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.