Jajka zapiekane z boczkiem i szpinakiem

Składniki

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Jajka zapiekane z boczkiem i szpinakiem - Krok 1

Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na niej 2 porcje mrożonego szpinaku. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony, aż szpinak się rozmrozi. Doprawiamy go solą i pieprzem. Szpinak przekładamy do miseczki.

2.

Jajka zapiekane z boczkiem i szpinakiem - Krok 2

Ser ścieramy na tarce, dymkę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Czosnek wrzucamy na patelnię, smażymy przez około minutę i dokładamy do szpinaku.

3.

Jajka zapiekane z boczkiem i szpinakiem - Krok 3

Boki dwóch kokilek wykładamy plastrami boczku. Na dno kładziemy szpinak i po 2 łyżki osączonej czerwonej fasoli. Wbijamy jajka, oprószamy solą, a następnie posypujemy startym serem.

4.

Jajka zapiekane z boczkiem i szpinakiem - Krok 4

Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 12-15 minut, aż białko jajek się zetnie. Podajemy na ciepło z dodatkiem pieczywa.

Smacznego!

Jajka zapiekane z boczkiem i szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.