Kaczka pieczona z jabłkami na puree z zielonego groszku

Składniki

  • 2 podwójna pierś kacza
  • 2 duże jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku i gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa

Na puree:

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

2

Piersi kacze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórę uważając przy tym aby na przeciąć mięsa. Do miski wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majeranek, tymianek i rozmaryn oraz dolewamy 1/2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Marynatą nacieramy kaczkę. Piersi obsmażamy na patelni aż do zrumienienia się każdej ze stron.

2.

3

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu układamy podsmażone piersi oraz jabłka. Pieczemy w 200st. C przez ok 40 minut.

3.

4

Gotujemy ziemniaki, kiedy będą półtwarde wrzucamy groszek konserwowy . Gotujemy kilka minut. Gotowe warzywa odcedzamy i blendujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i masło, doprawiamy solą i pieprzem.

4.

6

Piersi podajemy z pieczonymi jabłkami i porcją puree z groszku.

Smacznego!

6

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.