Kisz z fasolką szparagową

Składniki

Farsz:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 1

Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą, posiekać z zimnym masłem do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodawać stopniowo tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w kulę. Gotowe ciasto zawinąć w folię, schłodzić przez 1 godzinę.

2.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 2

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle klarowanym. Do cebuli dodać fasolkę, podsmażać razem przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem, odstawić na bok.

3.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 3

Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy o średnicy ok. 24 cm. Nakłuć widelcem, podpiec w 200°C przez 15 minut.

4.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 4

Śmietanę roztrzepać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Dodać koperek i natkę.

5.

Kisz z fasolką szparagową - Krok 5

Na podpieczonym spodzie rozłożyć ¾ fasolki, zalać przygotowaną wcześniej masą. Piec 25-30 minut w 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzchu rozłożyć odłożoną fasolkę. Podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Kisz z fasolką szparagową

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.