Klopsiki mięsne z pieczarkowym leczo

Składniki

  • słoik Leczo pieczarkowego pikantnego 500ml Bonduelle
  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 bułka kajzerka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chili
  • 3 cm świeżego imbiru
  • pół cebuli
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (do smażenia)

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

2.

SM0_2955

Rwiemy bułkę na małe kawałki i zalewamy mlekiem. Rozgniatamy widelcem, aby mleko rozprowadziło się po całej bułce. Odstawiamy.

3.

SM0_2956

Do mięsa dodajemy kumin, chilli, ścieramy świeży imbir oraz parmezan, solimy i pieprzymy.

4.

SM0_2961

Cebulę obieramy ze skórki i szatkujemy. Dodajemy do mięsa.

5.

SM0_2962

Do masy dodajemy bułkę z mleka. Mięso ugniatamy rękami, aby stworzyło jednolitą masę.

6.

SM0_2963

Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na deseczce.

7.

SM0_2965

Rozgrzewamy olej na patelni. Delikatnie wkładamy klopsiki na patelnię, smażymy, obracamy i smażymy z drugiej strony aż zbrązowieją.


8.

Przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Po upływie tego czasu przekrawamy jednego klopsika i sprawdzamy czy jest upieczony w środku.

9.

SM0_2966

Rozgrzewamy leczo w garnuszku i polewamy nim klopsiki.

Smacznego!

SM0_2971

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.