Klopsiki z fasolą w sosie pomidorowym

Składniki

  • 400g mięsa mielonego
  • 2 puszki Polskiej fasolki po bretońsku Bonduelle
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_9159

Cebulę, natkę, czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię wzdłuż na pół, a następnie w plasterki.

2.

DSC_9161

Do mięsa dodajemy natkę, czosnek, słodką paprykę, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Wbijamy jajko, wyrabiamy masę dłońmi, dodając w trakcie odrobinę zimnej wody.

3.

DSC_9162

Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron i odkładamy na talerz.

4.

DSC_9173

Na patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, cukinię, smażymy przez około 5 minut.

5.

DSC_9175

Do warzyw dodajemy 2 puszki fasolki w pomidorach, dokładamy klopsiki, wlewamy około 1/3 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Jeśli sos zbytnio zgęstnieje, dolewamy odrobinę więcej wody na patelnię. Pod koniec przyprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.

6.

DSC_9187

Gotową potrawę nakładamy na talerze i podajemy. Możemy przybrać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

DSC_9177

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.