Klopsiki z indyka z czerwoną fasolą i kukurydzą

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą Bonduelle 425 ml
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oregano
  • Szczypta chili w proszku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Oliwa do smażenia

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Klopsiki z indyka z czerwoną fasolą i kukurydzą - Krok 1

Ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić.

2.

Klopsiki z indyka z czerwoną fasolą i kukurydzą - Krok 2

Obrać i posiekać drobno cebulę oraz czosnek. Rozgrzać na patelni jedną łyżkę oliwy. Zeszklić na niej cebulę. Dodać czosnek i krótko razem przesmażyć.

3.

Klopsiki z indyka z czerwoną fasolą i kukurydzą - Krok 3

Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwilżonymi wodą dłońmi wyrobić masę, a następnie uformować z niej małe klopsiki.

4.

Klopsiki z indyka z czerwoną fasolą i kukurydzą - Krok 4

Rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oliwy i obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron na rumiano.

5.

Klopsiki z indyka z czerwoną fasolą i kukurydzą - Krok 5

Wlać passatę pomidorową. Przyprawić oregano, chili, solą i pieprzem. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę z fasolą. Gotować bez przykrycia 10 minut. W połowie czasu gotowania zamieszać.

Smacznego!

Klopsiki z indyka z czerwoną fasolą i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Warzecha
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.