Kolorowa zapiekanka z kukurydzą i groszkiem

Składniki

  • 6 jajek (rozmiar L)
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 60 g sera żółtego
  • mała puszka Mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle 212ml
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypior z dymki
  • kilka listków świeżej bazylii

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

dsc_2142

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek i chili drobno siekamy. Boczek i ser kroimy w nieduże kawałki. Dymkę drobno siekamy. Oczyszczoną paprykę i cukinię kroimy w kostkę.

2.

dsc_2160

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, boczek, czosnek i chili. Smażmy przez 3-4 minuty.

3.

dsc_2162

Dodajemy cukinię oraz paprykę, smażymy kolejne 3-4 minuty.

4.

dsc_2164

Jajka wybijamy do miseczki i dokładnie je roztrzepujemy. Doprawiamy je solą oraz pieprzem.

5.

dsc_2165

Zawartość patelni przekładamy do średniej wielkości naczynia do pieczenia. Dodajemy ser, porwane listki bazylii oraz szczypior.

6.

dsc_2166

Masę jajeczną wylewamy na warzywa. Pieczemy w temp. 200 stopni przez około 20-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

7.

dsc_2221

Zapiekankę jajeczną ostrożnie wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalową kratkę. Po około 5 minutach kroimy ją i podajemy z dodatkiem pieczywa.

8.

dsc_2233

Smacznego!

dsc_2243

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.