Kotleciki ryżowe z łososiem i groszkiem

Składniki

  • 1 opakowanie Groszku Bonduelle 212 ml (2×106 ml)
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 50 g wędzonego łososia
  • 4 gałązki koperku
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ niedużej czerwonej cebulki
  • ½ cytryny
  • Kawałek zielonego ogórka
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kotleciki ryżowe z łososiem i groszkiem - Krok 1

Cebulę, koperek i łososia drobno siekamy. Łososia polewamy łyżką soku z cytryny.

2.

Kotleciki ryżowe z łososiem i groszkiem - Krok 2

Do zimnego ryżu dodajemy cebulę, koperek, łososia, osączony groszek, 1 małe jajko. Doprawiamy solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią, zagęszczając ją 1-2 łyżkami bułki tartej.

3.

Kotleciki ryżowe z łososiem i groszkiem - Krok 3

Mokrymi dłońmi formujemy z masy ryżowej kotleciki. Obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju. Kotleciki smażymy do zrumienienia z obu stron. Po odwróceniu ich na drugą stronę, wlewamy na patelnię resztę oleju. Usmażone kotlety odkładamy na papierowy ręcznik.

4.

Kotleciki ryżowe z łososiem i groszkiem - Krok 4

Przygotowujemy sos ogórkowy. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do jogurtu. Z ogórka usuwamy gniazdo nasienne. Warzywo ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do jogurtu. Dip doprawiamy odrobiną soku z cytryny, solą oraz pieprzem. Mieszamy. Podajemy jako dodatek do kotlecików ryżowych.

Smacznego!

Kotleciki ryżowe z łososiem i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.