Krem z kalafiora z gorgonzolą i orzechami laskowymi

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu kalafiorowej Bonduelle
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g ziemniaków
  • 50 g gorgonzoli
  • 35 g orzechów laskowych
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Natka pietruszki
  • Sól, biały pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Krem z kalafiora z gorgonzolą i orzechami laskowymi - Krok 1

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy lekko na oliwie. Nie rumienimy. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy posiekany czosnek.

2.

Krem z kalafiora z gorgonzolą i orzechami laskowymi - Krok 2

Dodajemy mrożone warzywa i podsmażamy kolejne 3-5 minut. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.

3.

Krem z kalafiora z gorgonzolą i orzechami laskowymi - Krok 3

Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy całość na gładki krem.

4.

Krem z kalafiora z gorgonzolą i orzechami laskowymi - Krok 4

Orzechy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 10 minut, aż skórka się przypiecze. Wyjmujemy i lekko studzimy. Dłonią usuwamy skórkę.

5.

Krem z kalafiora z gorgonzolą i orzechami laskowymi - Krok 5

Do zmiksowanej zupy dodajemy kremówkę i doprawiamy do smaku. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę podajemy posypaną orzechami, pokruszoną gorgonzolą i natką pietruszki.

Smacznego!

Krem z kalafiora z gorgonzolą i orzechami laskowymi

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.