Krem z kukurydzy z pikantnym popcornem

Składniki

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425ml 
  • 1 l bulionu
  • 200 ml śmietany 12%
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki suchych ziaren kukurydzy
  • 1 łyżka oleju
  • sól, papryka chilli

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

dsc08714b

Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce oleju.

2.

dsc08724b

Dodajemy mieloną paprykę i kurkumę, chwilę przesmażamy, żeby wydobył się aromat. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kukurydzę, chwilę podsmażamy.

3.

dsc08735b

Następnie zalewamy bulionem i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

4.

dsc08748b

Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostały bulion, śmietanę i suszoną kolendrę, miksujemy na krem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie stawiamy na gazie i krótko gotujemy.

5.

dsc08754b

W rondelku grzejemy łyżkę oleju. Wsypujemy ziarna kukurydzy, a rondel przykrywamy pokrywką. Podgrzewamy aż ziarenka popękają. Lekko solimy i posypujemy mielonym chilli.

6.

dsc08757b

Zupę podajemy z popcornem na wierzchu.

Smacznego!

dsc08757b

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.