Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonej Zupy kremu z zielonych warzyw Bonduelle
  • 3 jajka – po jednym na porcję
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g ziemniaków
  • 70 g cebuli
  • 50 g parmezanu
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki octu
  • 1 szklanka listków bazylii
  • Sól, pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 1

Ziemniaki kroimy w 1-cm kostkę, cebulę w piórka, a czosnek siekamy. Podsmażamy lekko na oliwie, nie rumieniąc.

2.

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 2

Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości około 10 minut. 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy opakowanie zupy kremu z zielonych warzyw.

3.

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 3

W czasie gdy warzywa się gotują, prażymy na suchej patelniorzeszki. Następnie przekładamy je do moździerza, dodajemy listki bazylii, parmezan, oliwę i rozcieramy do momentu otrzymania ziarnistej pasty.

4.

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 14

Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.

5.

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto - Krok 5

W małym garnku zagotowujemy niewielką ilość wody z 2 łyżkami octu. Za pomocą łyżki zakręcamy wodę, aby utworzyć wir, do którego wbijamy jajko tuż nad powierzchnią. Gotujemy 3 minuty na najmniejszym ogniu. Wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. W ten sam sposób gotujemy pozostałe jajka.Zupę rozlewamy do talerzy, dodajemy jajko i skrapiamy całość pesto.

Smacznego!

Krem z zielonych warzyw z jajkiem w koszulce i pesto

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.