Krem ze szpinaku i pesto

Zupa krem to dobra potrawa dla osób, które lubią się najeść, ale bez poczucia „ciężkości”. Dlatego taki krem jest idealny zarówno latem jak i zimą. Przygotujesz go w kilka chwil, a efekt będzie cieszył zarówno podniebienie jak i oko.

Składniki

  • 5 szklanek esencjonalnego wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 opakowanie Szpinaku 1000 liści Bonduelle
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 średniej wielkości
  • doniczka bazylii
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • oliwa
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę.

2.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ziemniaki, smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez około 4-5 minut.

3.

Zawartość patelni przekładamy do garnka z ciepłym wywarem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut do miękkości ziemniaków. Dokładamy szpinak, podgrzewamy przez około 2 minuty, aż szpinak się ugotuje. Wyłączamy płomień pod garnkiem i lekko studzimy zupę.

4.

W moździerzu rozcieramy czosnek, kolejno dodajemy słonecznik i dokładnie rozcieramy. Dodajemy bazylię, szczyptę soli, ugniatamy, dolewając stopniowo oliwę w takiej ilości, by otrzymać gęstą pastę.

5.

Pesto bazyliowe dodajemy do zupy, całość dokładnie miksujemy przy pomocy ręcznego blendera. Zupę ponownie stawiamy na palniku, przyprawiamy ją do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy i nalewamy do miseczek lub kubeczków.

Smacznego!

Gotową zupę można ozdobić listkami bazylii i pestkami słonecznika.

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.