Kremowa kasza pęczak z grzybami i orzechami

Składniki

  • Groszek „Porcja na raz na Twoją Sałatkę” Bonduelle 212 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 szklanki wody
  • 250 g kurek
  • 200 g kaszy pęczak
  • 180 g pokrojonego sera feta
  • 100 g orzechów laskowych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka ziarnistej musztardy
  • Sól, pieprz do smaku

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kremowa kasza pęczak z grzybami i orzechami - Krok 1

Kaszę pęczak gotujemy w 2 szklankach osolonej wody ok. 20 min.

2.

Kremowa kasza pęczak z grzybami i orzechami - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i grzyby, większe można przekroić na pół. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 min.

3.

Kremowa kasza pęczak z grzybami i orzechami - Krok 3

W pojemniku blendera umieszczamy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek,ocet, pozostałe 3 łyżki oliwy, musztardę, ok 1/4 łyżeczki soli i pieprzu. Blendujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

4.

Kremowa kasza pęczak z grzybami i orzechami - Krok 4

Orzechy prażymy na suchej patelni, następnie siekamy.

5.

Kremowa kasza pęczak z grzybami i orzechami - Krok 5

Łączymy ze sobą ugotowaną kaszę, podsmażone grzyby z cebulą, podprażone orzechy, ser feta, osączony groszek oraz sos. Całość można doprawić jeszcze do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Kremowa kasza pęczak z grzybami i orzechami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Petryna
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.