Krokiety z grzybami i soczewicą

Składniki

Farsz:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1½ szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki wody mineralnej
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • Szczypta soli

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 1

Miksujemy składniki ciasta na naleśniki: 1½ szklanki mąki, mleko, wodę, 1 jajko i szczyptę soli. Odstawiamy na 15 minut do lodówki. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni do naleśników lub na zwykłej delikatnie wysmarowanej olejem. Odstawiamy gotowe naleśniki. Powinniśmy otrzymać 8 sztuk.

2.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 2

Drobno siekamy pieczarki oraz cebulę. Osączamy soczewicę.

3.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 3

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i drobno posiekany czosnek, mieszamy. Gdy zaczną się zarumieniać, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kumin oraz gałkę. Smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę oraz 2 łyżki wody. Smażymy 5-7 minut.

4.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 4

Odstawiamy patelnię z gazu. Za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków rozcieramy delikatnie soczewicę.

5.

Krokiety z grzybami i soczewicą - Krok 5

Dzielimy zawartość patelni na 8 części i smarujemy naleśniki. Panierujemy je w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Podsmażamy z obu stron na oleju, aż się zarumienią.

Smacznego!

Krokiety z grzybami i soczewicą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Monika Rosa
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.