Argentyńskie kruche pierogi z mięsem

Składniki

Farsz:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania pierogów

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Kruche pierogi z mięsem - Krok 1

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, posiekać z masłem. Dodać jajko, zagnieść.

2.

Kruche pierogi z mięsem - Krok 2

Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 1 godzinę.

3.

Kruche pierogi z mięsem - Krok 3

Gdy ciasto się chłodzi przygotować farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na 1 łyżce oleju. Wymieszać z kuminem, cynamonem i papryką.

4.

Kruche pierogi z mięsem - Krok 4

Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć, aż zmieni kolor.

5.

Kruche pierogi z mięsem - Krok 5

Następnie dodać passatę, fasolę i rodzynki. Gotować przez 5-7 minut. Wymieszać z natką pietruszki. Odstawić do przestudzenia.

6.

Kruche pierogi z mięsem - Krok 6

Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm. Wykrawać kółka o średnicy ok. 9 cm. Na każdy placek nałożyć porcję farszu. Mocno zlepić brzegi.

7.

Kruche pierogi z mięsem - Krok 7

Pierogi ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut w 200°C.

Smacznego!

Kruche pierogi z mięsem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.