Kurczak pieczony z soczewicą

W pięciu smakach, pikantny, na słodko, faszerowany, a dziś kurczak pieczony ze wspaniałą soczewicą. To niecodzienne połączenia mięsa drobiowego oraz soczewicy to moja propozycja na dzisiejszy obiad lub kolację. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak samo dobrze jak mi.

Składniki

  • 1 puszka Soczewicy Gotowane Na parze Bonduelle
  • ok. 500g pałek kurczaka
  • ok. 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • ostra papryka

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Mięso marynujemy w oliwie, przyprawach i pokrojonych w kostki lub paski suszonych pomidorach.


2.

Po upływie około godziny pieczemy kurczaka w ok. 180 stopniach, do momentu aż będzie złocisty.


3.

Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy soczewicę, ocet winny i 1/4 szklanki zimnej wody. Dusimy ok. 5 minut, aż woda odparuje.


4.

Potrawę najlepiej podawać ze świeżą bazylią i pieczywem.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.