Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli Kidney Bonduelle 425ml
  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212ml
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
  • 1,2 kg elementów z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • natka pietruszki do posypania
  • olej do smażenia

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

DSC_9167

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek, cebulę i natkę drobno siekamy.

DSC_9169

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, nacieramy słodką papryką, kurkumą, majerankiem i czosnkiem granulowanym.

DSC_9195

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, obsmażamy mięso po 5-6 minut z każdej strony i zdejmujemy na talerz.

DSC_9198

Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, oregano, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy przez 5 minut. Pod koniec dodajemy paprykę, mieszamy.

DSC_9200

Sos przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dokładamy ziemniaki oraz obsmażone elementy z kurczaka. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę, dodajemy kukurydzę i fasolę, pieczemy dalej przez około 15 minut.

DSC_9215

Gotowe danie posypujemy posiekaną natką i podajemy.

DSC_9206

•ᴗ• Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Pieczone bataty nadziewane cieciorką ze szpinakiem i fetą

Marokańska zupa z batatami i soczewicą

Marokańska zupa z batatami i soczewicą

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo paprykowym z kukurydzą złocistą z czerwoną fasolą

Biała kiełbasa pieczona w sosie pomidorowo-paprykowym

Zobacz więcej takich przepisów