Kurczak pieczony z warzywami

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki siekanych pomidorów bez skóry (400 g)
  • 1 puszka Czerwonej fasoli Kidney Bonduelle 425ml
  • 1 mała puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 212ml
  • 1,2 kg elementów z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • natka pietruszki do posypania
  • olej do smażenia

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_9167

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry. Paprykę kroimy w kostkę. Czosnek, cebulę i natkę drobno siekamy.

2.

DSC_9169

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, nacieramy słodką papryką, kurkumą, majerankiem i czosnkiem granulowanym.

3.

DSC_9195

Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, obsmażamy mięso po 5-6 minut z każdej strony i zdejmujemy na talerz.

4.

DSC_9198

Na patelnię wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pomidory, oregano, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy przez 5 minut. Pod koniec dodajemy paprykę, mieszamy.

5.

DSC_9200

Sos przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego. Dokładamy ziemniaki oraz obsmażone elementy z kurczaka. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 60 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę, dodajemy kukurydzę i fasolę, pieczemy dalej przez około 15 minut.

6.

DSC_9215

Gotowe danie posypujemy posiekaną natką i podajemy.

Smacznego!

DSC_9206

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.