Kurczak w sosie szpinakowo-serowym

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża pierś z kurczaka (350 g)
  • 3-4 porcje Szpinaku 1000 listków Bonduelle
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 60 g sera Gorgonzola
  • kilka listków bazylii
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

DSC_2138

Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki.

2.

DSC_2140

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcje Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Smażymy po około 4 minuty z każdej strony.

3.

DSC_2149

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka. Smażymy przez kilka minut, aż przestanie być różowy w środku.

4.

DSC_2151

Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty.

5.

DSC_2153

Dokładamy szpinak z drugiej patelni.

6.

DSC_2154

Dodajemy śmietanę. Mieszamy.

7.

DSC_2156

8.

DSC_2158

Do sosu dodajemy pokruszony ser Gorgonzola. Mieszamy. Krótko podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu.

9.

DSC_2263

Smacznego!

DSC_2247

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.