Makaron ryżowy z zielonymi warzywami i orzechami

Dziś przygotowałam dla was danie, które łączy w sobie wiele różnych smaków: słodki fasolki szparagowej, wykwintny orzechów włoskich oraz wyrazisty czosnku i szałwii.  Mi osobiście mix tych smaków przypadł szczególnie do gustu, mam nadzieję, że wam również.

Składniki

  • makaron ryżowy
  • 1 puszka Fasolki szparagowej ciętej Bonduelle
  • dowolne zielone warzywa (u mnie szparagi)
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Na masło szałwiowe:

  • pęczek świeżej szałwii
  • 100g masła klarowanego
  • sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie


1.

Na patelni szklimy cebulę. Po chwili dodajemy posiekany czosnek oraz obrane i pokrojone warzywa oraz fasolkę i dusimy przez około 10 minut.


2.

Dodajemy posiekane orzechy włoskie i jeszcze przez chwilę dusimy.


3.

W trakcie, gdy warzywa się duszą, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


4.

W międzyczasie przygotowujemy masło szałwiowe, podgrzewając klarowane masło na małym ogniu i dodając posiekane sioła i przyprawy.


5.

Kiedy makaron będzie gotowy (odcedzony) dodajemy do niego warzywa i polewamy całość masłem szałwiowym.

Smacznego!

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Anna Dobrowolańska
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.